Mest zeven en 3VA-score geeft beste feedback van het rantsoen met eerste snede

Juist nu we te maken hebben met erg uitdagende graskuilen is het zeven van mest een must voor het realiseren van een goede penswerking. Alleen dan gaan de koeien veel droge stof opnemen en deze omzetten in voldoende kg’s vet en eiwit.

 

Analysenummers van de ABZ Vertering Analyse

De ABZ Vertering Analyse werkt met drie analysenummers: 1 (eiwit), 2 (energie) en 3 (vezels). De volgorde van de analysenummers noemen we de 3VA-score. De 3VA-score geeft aan wat in het rantsoen als eerste moet worden toegevoegd of verminderd. De voeding van de pens bestaat uit een balans tussen eiwit (1), energie (2) en vezels (3). Elk type mest is dan ook in te delen in één van de zes mogelijke combinaties van deze analysenummers.

 

Aanpassen rantsoen

De aanpassing gebeurt op basis van de 3VA-score en de bijbehorende berekening van het rantsoen. Dit kan omdat elke brok, meelmengsel, bijproduct enzovoorts een eigen 3VA-score hebben. De volgorde van de 3VA van mest geeft aan wat in een rantsoen als eerste moet worden toegevoegd of verminderd. De volgorde van de 3VA van een voer geeft aan wat dat voer het meest toevoegt of vermindert. Bijvoorbeeld: bij 231 mest hoort 231 voer. Geplette gerst en perspulp hebben een 3VA-score 231.

 

Oplossing voor het rantsoen

Door de juiste aanpassing van het rantsoen wil de koe melk geven en functioneert ze goed. De 3VA-score leidt tot toevoegen en weglaten in het rantsoen. Hierdoor wordt ‘stapelen’ in het rantsoen voorkomen. Ook het management op het bedrijf wordt ‘gezeefd’. Omdat gevolgen van de oogst van het afgelopen seizoen zichtbaar worden gemaakt, kunt u als veehouder ook maatregelen nemen die leiden tot een beter resultaat op langere termijn.

Meer weten? De specialisten van ABZ Diervoeding staan voor je klaar op stand I102

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email
Scroll naar top