Energiekosten besparen op uw melkveehouderij

Beschrijving

Energiekosten besparen op uw melkveehouderij

Hoe kunt u energie besparen of zelf opwekken? Zo’n 80% van de totale energiekosten van een melkveehouderij wordt besteed aan elektriciteit. Gemiddeld ligt het stroomverbruik op zo’n 50 kWh per 1.000 kilo melk. Bedrijven met een sterke focus op energiebesparing kunnen maximaal de helft hierop besparen.

Uit cijfers van ABAB blijkt dat de kosten voor elektriciteit bij een miljoen kilo melk circa € 1 per 100 kilo melk bedragen. Op kleine bedrijven en bij gebruik van melkrobots liggen de kosten per eenheid melk meestal wat hoger. Vooral de melktijd per koe is een belangrijke factor.

Loont het wel de moeite om te besparen op de stroomrekening? Stel dat de elektriciteitsprijs verdubbelt. Dan gaat het op een gemiddeld bedrijf om € 1 per 100 kilo melk aan extra kosten. Natuurlijk kunnen andere bedrijfsaanpassingen een grotere besparing opleveren, maar door te schaven aan alle onderdelen, kunt u de marge verhogen.

Daarnaast zijn energie besparen, duurzaam ondernemen en de klimaatdiscussie momenteel belangrijke onderwerpen voor ondernemers en hun afnemers.

Melkveehouders hebben verschillende mogelijkheden om minder afhankelijk te zijn van de stroomleverancier:
– zelf energie opwekken;
– investeren in energiebesparende maatregelen;
– het nemen van directe maatregelen.

Media

Deel op Social Media

Scroll naar top