Lely Sphere wint Agribusiness Award 2021

Beschrijving

Lely Sphere wint Agribusiness Award 2021

Boerenbusiness kent de prijs jaarlijks toe aan een innovatie die een duidelijke meerwaarde heeft voor het rendement van een agrarisch bedrijf. Oftewel: de portemonnee van de boer. Die potentie heeft de Lely Sphere zeker, meldt de jury in haar rapport: “Deze innovatie verbetert niet alleen de milieupresentaties van melkveebedrijven, maar kan er ook voor zorgen dat melkveehouders hun ‘license to produce’ kunnen behouden en hun bedrijfsrendement versterken.”

Volgens Aalt Dijkhuizen, voorzitter van de onafhankelijke jury, draagt Lely met de Sphere bij aan “een bijzonder doeltreffende oplossing in de huidige complexe stikstofproblematiek.”

“Lely speelt zo effectief in op maatschappelijke en politieke wensen wat een brede acceptatie verdient”, aldus de jury. Want een innovatie als de Lely Sphere kan helpen de stikstofuitstoot van de Nederlandse melkveehouderij een stuk goedkoper te reduceren dan politieke maatregelen als gedwongen krimp melkveebedrijven. Een vinding als de Sphere is, zo heeft Lely uitgerekend, per bespaarde kilogram ammoniak maar liefst 7,5 keer goedkoper. “Niet krimpen, maar innoveren. Passend in een aanpak, die de Nederlandse sector toonaangevend heeft gemaakt in de wereld”, motiveert de jury.

Antwoorden op maatschappelijke wensen
Lely won met de Sphere de finaleronde van de Agribusiness Award als één van de vijf kandidaten. Opvallend uit de selectie van de vijf finalisten was dat ze niet alleen een beter rendement voor het agrarisch bedrijf nastreven, maar ook allen antwoorden op maatschappelijke wensen. Zo richten de innovaties van drie kandidaten zich specifiek op het reduceren van de stikstofuitstoot van melkveebedrijven. Naast Lely met de Lely Sphere zijn dit JOZ bv. met de stikstofkraker Gazoo en Hanskamp bv. met het Cowtoilet.

Media

Gallery

Website

Downloads

Deel op Social Media

Scroll naar top