Onderzoek Victoria Mengvoeders laat grote variatie zien: Scherper op droge stof opname in droogstand

Beschrijving

Melkveehouders hebben vaak onvoldoende in beeld wat de droge stof opname van hun koeien in droogstand is. De voerspecialisten van Victoria Mengvoeders gaan actief de boer op om deze boodschap tussen de oren te krijgen. Aanleiding is een eigen onderzoek waaruit blijkt dat de werkelijke droge stofopname bij droge koeien gemiddeld vaak hoger ligt dan waar in de praktijk veelal mee gerekend wordt. “De variatie is dusdanig groot en de droogstandperiode dusdanig belangrijk dat het een grote gemiste kans is als we niet veel meer op droge stof opname monitoren.”

Veel melkveehouders hanteren voor de koeien in droogstand een droge stof opname van twaalf kilogram en berekenen daarop het rantsoen. De deskundigen van Victoria Mengvoeders rekenen veel rantsoenen uit voor melkveehouders en komen in de praktijk een bandbreedte tussen de tien en zeventien kilogram droge stof tegen. Om hier de vinger achter te krijgen, liet het bedrijf in het najaar van 2020 een onderzoek uitvoeren. Bij vijftig melkveebedrijven is een steekproef uitgevoerd. Uit het onderzoek ‘Droge stof opname tijdens de droogstand’ blijkt dat de gemiddelde droge stof opname van droge koeien niet twaalf, maar veertien kilogram is. Met een spreiding tussen 9,7 en 19 kilogram.

Lees verder op https://www.victoria-mengvoeders.nl/nieuws/onderzoek-victoria-mengvoeders-laat-grote-variatie-zien-scherper-op-droge-stof-opname-in-droogstand

Bron: Melkveebedrijf | oktober 2021
Tekst: Martin de Vries

Media

Gallery

Website

Downloads

Deel op Social Media

Scroll naar top