Slick gen wapent praktische koe van morgen tegen hitte!

Beschrijving

Slick gen wapent praktische koe van morgen tegen hitte!

Om hittestress bij rundvee te verminderen, bestaat er naast het sturen op management- en stalklimaatoplossingen nu ook de mogelijkheid om de veestapel via genetische wijze beter bestand te krijgen tegen hitte. K.I. Samen introduceert als eerste K.I. Station het Slick gen in Nederland.

Beter bestand tegen hitte met slick gen
Vanaf een temperatuur van 20°C en een luchtvochtigheid van 60-80 procent heeft de Nederlandse koe al last van de warmte. Hoe hoger de temperatuur is, hoe meer energie een koe gebruikt om te koelen. Maar bij hitte vreten koeien minder met mogelijk pensverzuring, een teruglopende melkgift en een slechtere eicelkwaliteit als gevolg.

Gerard Scheepens: “Kijk je wereldwijd naar de rundveepopulatie met het Slick gen, dan zie je dat deze koeien in warme of tropische klimaten zonder productieverlies beter met de hitte kunnen omgaan; dit zonder dure management- en stalklimaatoplossingen. Het slick gen komt van origine uit Puerto Rico en zorgt ervoor dat koeien hun lichaamstemperatuur beter reguleren.

Deze dieren herken je aan een ander soort vacht. De haren zijn korter, dit kun je met name goed rond de kruin zien. Daarnaast hebben de dieren met het slick gen grotere zweetklieren. Uit onderzoeken blijkt dat de eigen lichaamstemperatuur van Slick gen dragers lager blijft en dat de dieren productiever en vruchtbaarder zijn onder extremere temperaturen. Daarbij nemen ze ook meer kilogrammen droge stof op bij tropische omstandigheden.”

Scroll naar top