In dit artikel

VERS GRAS VOEREN OP STAL : DE VOORDELEN & VALKUILEN

Visie Wim de Hoop op slim en rendabel vers gras voeren

Het voeren van vers gras op stal, staat (weer) volop in de belangstelling.  Niet zo vreemd : een hoog aandeel vers gras in het rantsoen kan immers substantieel bijdragen aan besparing op krachtvoerkosten en het terugdringen van emissies. Maar het in de praktijk optimaal laten renderen van vers gras, vereist wel behoorlijk wat vakmanschap van de melkveehouder. Waar liggen nu de grootste uitdagingen en wat zijn de valkuilen op strategisch, tactisch en operationeel niveau? Welke technologie is op dit moment voor handen? Hoe zit het met de kwaliteit van de melk en mogelijke verdienmodellen?   In het webinar ‘Gras en ruwvoer” deelt Wim de Hoop ( Kennis Centrum Groene Groei) zijn visie over slim vers gras voeren, ondersteund door voorbeelden uit de praktijk. 

Snel bijsturen met ureum-meter

Vanwege de wisselende kwaliteit van vers gras is het extra belangrijk om zoveel mogelijk ‘real time” te kunnen monitoren en bijsturen. Een ureum-meter kan daarvoor een betaalbaar en gebruiksvriendelijk instrument zijn. Op het melkveebedrijf van de familie Blitterwijk – waar zoveel mogelijk vers gras wordt gevoerd- wordt al geruime tijd gebruik gemaakt van een ureum-meter. Aleid Blitterwijk legt in deze video onder andere kort uit hoe dat in z’n werk gaat en hoe hij rendabel vers gras voert op zijn bedrijf.

Herlancering Stolpen opraapwagen vanwege toenemende interesse in het voeren van vers gras op stal

LMB Prins BV (her)lanceerde tijdens RMV Hardenberg 2021 de Stolpen 8.38. Het bedrijf uit Dalfsen de exclusieve importeur en dealer in Nederland van de in Duitsland geproduceerde machines. De opraapwagens zijn van 1993 -2019 verkocht door Kverneland-Groep onder de merknaam Deutz-Fahr en Vicon. De opraapwagens worden opnieuw op de markt gebracht onder de merknaam Stolpen. Het gaat dus niet om licentie bouw.

 

LMB. Prins BV. zag door de toenemende interesse in het voeren van vers gras weer volop kansen. De eerste machine is inmiddels geleverd in Dalfsen. “Op een melkveebedrijf is hiermee veel geld te besparen op de krachtvoerkosten, vertelt Robin Dunnink (mede-eigenaar) van LMB Prins BV”.

 

Waarin onderscheidt de Stolpen opraapwagens zich dan ten opzichte van de concurrentie?

“De machine beschikt over een vijfbalksgestuurde pick-up, daarnaast heeft hij ook een invoersysteem met 5 balken in plaats van een rotor-invoer. Hierdoor wordt het gewas zo min mogelijk “beschadigd” en blijven de voedingsstoffen zo veel mogelijk behouden, aldus Dunnink

In combinatie met een drie meter frontmaaier is  een hoge capaciteit haalbaar in één werkgang, terwijl het relatief lage gewicht zorgt voor een lagere bodemdruk.

Deel dit bericht

Scroll naar top